Vignetten voor de snelwegen in Tsjechië

 

  

Het vignet heeft betrekking op de chauffeurs van de voertuigen met minimaal vier wielen en gewicht tot 3,5 ton! Als u rijdt met een auto (tot 3,5 ton) + aanhanger/caravan – koopt u altijd maar 1 vignet voor uw auto. Het gewicht van de auto en van de caravan wordt niet bij elkaar opgeteld!

 

Waar is het vignet wel verplicht: de wegen, waar het verplicht is, zijn aangeduid met een verkeersbord (snelweg, autoweg). Uitzondering vormt het geval wanneer dit verkeersbord wordt aangevuld met het aanvullende bord "bez poplatku" (“zonder tol“).

 


Voornamelijk voor de buitenlanders is het zoeken naar de route buiten de betaalde wegen zeer ingewikkeld. Het is dus wel ook financiël voordeliger om een vignet voor de snelweg met kortere geldigheidsduur te kopen.

 

Soorten en prijzen:

geldigheid voor tien Dagen(310 CZK),   Maand(440 CZK)  en  jaaR(1500 CZK)

                                 

 

Deze verschillende vignetten hebben vanaf het jaar 2018 ook duidelijk verschillende vormen.  

 

                                

Waar kunt u die kopen: 

Bij de meeste tankstations. Probeer ernaar te vragen al bij het laatste tankstation in het land, van waar u ons land binnenkomt, of daarna bij het eerste tankstation in de Tsjechische Republiek. Het kan ook gekocht worden op elk postkantoor.

 

 
Hoe gebruikt u die:

  • vul uw kenteken op het hoofdeel en het controledeel
  • het hoofddeel plak je van binnen bij de rechter onderkant (vanuit de positie van de chauffeur) op de voorruit van de auto
  • het tweede deel dient u te bewaren voor een eventuele controle

 

 
Boetes, waneer u geen vignet hebt:

Wanneer u zonder een vignet door de Politie aangehouden wordt, betaalt u ter plaatse de boete van 5000 Kč, en in het geval van een beheersprocedure later zelfs tot 100.000 Kč. Gezien een Tsjech meestal het vignet aanschaft voor het hele jaar, richt zich de Politie veel meer juist op de controles van de kortverblijvende buitenlanders!